Reproduksjon
Reproduksjonssykdommer omfatter alle typer lidelser relatert til kjønnsorganene. Manglende testikler, prostatalidelser, forhudskatarr, skjedekatarr, innbilt svangerskap, livmorbetennelse (pyometra) og unormal løpetid er vanlige problemstillinger vi tar hånd om på klinikken. Noen har unormal lang blødningstid, andre kommer ikke i løpetid eller viser ikke løpetid og andre kan ha det vi kaller split østrus. Både prostata lidelser, livmorbetennelse og fødselsvansker kan kreve akutt veterinærhjelp.
Bestemmelse av riktig tidspunkt for parring kan være vanskelig da ikke alle tisper viser tydelig brunst. For å finne riktig tidspunkt for parring undersøker vi vaginalutstryk i mikroskopet og i tillegg tar vi progesterontest. Vi hjelper til med sædtapping, kvalitetsvurdering av sæd og inseminering i de tilfeller det er riktig.
Bestill time ved å klikke her.
Tre uker etter parring kan vi ved hjelp av ultralydundersøkelse finne ut om tispa eller kattemor er drektig. Hos tisper kan vi alternativt ta en hurtigtest for å påvise drektighet. For å bestemme antall valper eller kattunger kan man ta røntgenundersøkelse etter dag 45.
Gjennomsnittlig drektighetslengde hos tispe er normalt 63 dager pluss/minus to dager. Hos katt varer normalt drektigheten rundt 60 dager for den norske huskatten. Det er stor variasjon innen ulike raser og det er rapportert om levedyktige kattunger ned til 52 dager og helt opp til 71 dager. Ved for tidlig eller sen fødsel kan det være vanskelig å redde valpene og kattungene. Hos tispe/kattemor med få foster er det ikke alltid fødsel vil sette i gang som normalt, samtidig som valpene/kattungene ofte kan være store og medføre en vanskelig fødsel. Veterinærsjekk like før fødsel anbefales.
Etter at vannet har gått skal det helst ikke gå mer enn 3 timer før valpene fødes, gjør det det må dyret undersøkes av veterinær og behov for keisersnitt bli vurdert. Andre indikasjoner for å søke veterinærhjelp er grønlig utflod, manglende veer og langt tidsintervall mellom valpene.