Tenner

Tannproblemer er svært vanlig hos både hund og katt. Noen har ingen symptomer som eier kan registrere, andre kan ha vond lukt fra munnen, problemer med å spise eller endring i spisemønster. Andre igjen sikler, klør mot ansiktet, har vanskelig for å åpne munnen, blod fra munnen, hevelse i ansiktet, tannfraktur (brekte tenner), karies eller har misfarging av tenner. Noen dyr har smerter og vil gnisse tenner, bli mer rolig og vil være for seg selv, mens andre blir mer klengete og noen kan bli litt mer irritable. Enhver endring i adferd eller temperament kan være relatert til sykdom.

Tannstein er en av de vanligste årsaker som ubehandlet vil kunne føre til tannproblemer hos hund og katt. Tannstein dannes fra plakk som igjen mineraliseres og blir hardt. Hvis tannstein ikke blir fjernet vil det etter hvert føre til gingivitt (tannkjøttbetennelse) som igjen kan føre til at tannkjøtt trekker seg tilbake. En infeksjon i og rundt tannen (periodontitt) kan til slutt også komme så langt at tennene løsner og i verste fall går infeksjonen til kjevebein.

For å forebygge denne utviklingen må tannsteinen fjernes. For å få en grundig tannsteinfjerning må dyret bedøves. Tannsteinen fjernes da med ultralydscaler og poleres etterpå. Etter tannsteinfjerning er det viktig med hjemmebehandling for å forebygge ny dannelse av tannstein. Dette gjøres ved å utføre daglig tannpuss.

Bestill time ved å klikke her.