Indremedisin

Indremedisin

Indremedisinske sykdommer trenger undersøkelse av veterinær. Vi har solid kompetanse innen indremedisin, har avanserte diagnostiske hjelpemidler og kan tilby den indremedisinske utredning av dyret ditt som kreves.

Indremedisinske sykdommer kan omfatte sykdom i nyre, lever, bukspyttkjertel, mage/tarmhjerte, milt, blodkar, lungenervesystemetreproduksjonsorganer, hud, organer som produserer kroppens hormoner og ikke minst kroppens immunforsvar. Sykdommer kan angå ett eller flere organsystem. Stoffskiftesykdommer og kreft er eksempler på det siste.

Kroppen vår er sammensatt og de forskjellige organene i kroppen gir oss signaler når kroppen ikke fungerer som den skal. Det kan være som et puslespill å finne ut hvorfor dyret er sykt. Det du som eier formidler til dyrlegen og den kliniske undersøkelsen av dyret gir oss en pekepinn om hvilke videre undersøkelser som kreves; blodprøverurinprøver, celleprøver, neurologisk undersøkelserøntgenultralyd, Holter EKG eller mer avansert diagnostikk som CT, MRI eller kikkhulls undersøkelser (endoskopi).

Symptomene kan variere fra at dyret ditt er i dårlig form, hoster, har rennende øyne og nese, har spist dårlig eller ikke i det hele tatt. Dyret kan ha løs mage, forstoppelse, oppkast, dårlig pels eller ha tatt av eller økt i vekt. Noen drikker mye, lite eller får ikke i seg væske. Urineringsmønster kan være endret til at de tisser mye eller lite, får ikke ut urin eller de tisser blod. Mange eier har observert en adferds endring hos sine syke dyr, med alt fra kortere lunte, lite interessert, urolig, rolig, slapp til at de ikke lenger orker å gå på tur.

Hvert av disse symptomene kan være et signal om at noe er galt, og det er viktig at du som eier forteller veterinæren alle de endringene du har sett og hvor lenge det har vart.

Mange situasjoner krever at vi setter i gang symptomatisk behandling i påvente av resultat av undersøkelser. I mer alvorlige situasjoner kan rask innsettende livreddende behandling med intravenøs væskebehandling, oksygenbehandling, blodoverføring og kontinuerlig overvåking være nødvendig.

Bestill time ved å klikke her.

Etterutdanning i indremedisin:

Utført etterudanning i indremedisin
amk

Kurs i sykdommer hos brachyocephale raser, SVF med Gert Ter Haar/Rick Sanchez (1d.-2018)
"Lab in Practice - Internal Medicine", ESAVS med Andreas Moritz/Mike Willard (5d.-2015)
"Thoracic/abdominal imaging"/"Endocrine emergencies, endocrine enigmas, hypoglycemia, hypercalcemia, hypertension, incidentalomas", Bergen Smådyrklinikk med Mike E. Herrtage (1d.-2014)
Diagnostikk av hjertefeil på hund og katt, Bergen Smådyrklinikk med Clarence Kvart (1d.-2014)
Indremedisin med eksamenstrening, Spesialistforeningen/Bergen Smådyrklinikk med Karin Allenspach, Royal Veterinary College (2d.-2014)
Minimalinvasiv behandling i humanmedisin/Intervensjonsradiologi, Spesialistforeningen/Storz med Åsmund Fretland, Rikshospitalet/Nils Einar Kløw, Institutt for klinisk medisin ved UiO (1d.-2013)
Advanced small animal medicine course, Bergen smådyrklinikk med Mike E. Herrtage (2d.-2012)
Geriatriske pasienter i smådyrpraksis - Obstetrikk, reproduksjon og neonatale sykdommer - sykdommer hos sportshunder i konkurranse, SVF med Mange forelesere (3d.-2012)
Hospitering: Veileder Nina Ottesen, (2d.-2012)
Indremedisin Dnr. 32-7244/11, Jan F. Andersen med Patricia Ibbarola/Yaiza Jorcada (3d.-2012)
"Diagnostikk og behandling av kirurgiske og medisinske lidelser i thorax", DNV/SVF (3d.-2010)
Indremedisin med eksamenstrening, Spesialistforeningen/Bergen Smådyrklinikk med Karin Allenspach, Royal Veterinary College (2d.-2010)
"Diagnostikk og behandling av kirurgiske og medisinske lidelser i urogenitalsystemet", DNV/SVF med Allison Gleadhill (3d.-2009)
Hospitering: Veileder Monica Heggelund, (1d.-2009)
Hospitering: Veileder Nina Ottesen, (1d.-2009)
Utvalgte parasitter i lunge/kar hos hund og katt, Spesialistforeningen med Jakob Lundgren Willesen (1d.-2009)
"Endokrinologiske sykdommer hos hund og katt", DNV/SVF med Michael Herrtage/Ian Ramsay (3d.-2008)
Endokrinologi, Lisbeth Holtet med Mike E. Herrtage (3d.-2008)
Hospitering: Veileder Ellen Skancke, (5d.-2008)
Hospitering: Veileder Martine Ziener, (1d.-2008)
Hospitering: Veileder Monica Heggelund, (3d.-2008)
Hospitering: Veileder Reidun Heiene, (3d.-2008)
"Internal medicine 3", ESAVS med Diplomats of ECVIM-CA (2d.-2007)
"Internal medicine 3" - antall dager ført på den enkelte fagdisiplin, (1d.-2007)
"Internal medicine 3" - tid ført på den enkelte fagdisiplin, ESAVS med Diplomats of ECVIM-CA (1d.-2007)
"Internal medicine 2", ESAVS (1d.-2006)
"Internal medicine 2" - antall dager ført på den enkelte fagdisiplin, (1d.-2006)
"Internal medicine 2" - tid ført på den enkelte fagdisiplin, ESAVS (1d.-2006)
"Internal medicine 1", ESAVS (1d.-2005)
"Internal medicine 1" - tid ført på den enkelte fagdisiplin, ESAVS (1d.-2005)