Øre

Øre

Øreproblemer er vanlig hos hunder, men ikke like vanlig på katt. Hos katter er det mest vanlig med øremidd eller ørepolypper. Hunder plages ofte med ørebetennelser som angår bare det ytre øre, men problemet kan også angå mellomøret eller det indre øret. Underliggende allergi (atopi eller fôrallergi) eller hormonelle lidelser er vanlige årsaker til ørebetennelse hos hund. Andre primærårsaker kan være ektoparasitter, fremmedlegeme, immunbetinget sykdom, soppinfeksjoner, svulster eller feil i hudens forhorningsprosess. Noen dyr har en unormal høy talgproduksjon i ørene som gir grobunn for bakterietrivsel. Mistenker du at dyret ditt har ørebetennelse, ta kontakt med oss da øreproblemer kan være svært smertefullt.

Ved undersøkelse av et øreproblem, vil veterinære i tillegg til makroskopisk inspeksjon også bruke otoskop for å få sett nedover i ørekanalen. Noen hunder har ørevoks og/eller trange ørekanaler og mye hår som vanskeliggjør inspeksjon av trommehinnene. Disse pasientene må bedøves og undersøkes med video otoskop som gir godt lys og god forstørrelse og en sikrere diagnostikk. En hund som har rupturert trommehinne har også mellomørebetennelse og vil kreve en helt annen behandling og oppfølging. Mange hunder med ørebetennelse har infeksjon med Malassezia. Fuktig vær, varme, trekk, tunge hengende ører, trange ørekanaler, mye hårvekst vil alle kunne være predisponerende årsaker til utvikling av ørebetennelse.

Behandling av ørebetennelse uten samtidig håndtering av underliggende årsak til øreproblemene vil sjelden gi et langsiktig godt resultat. Behandling bør ikke settes i gang uten cytologisk undersøkelse av øresekret og grundig inspeksjon av øregang og trommehinne. Vi anbefaler at det tas ut en svaber som sendes til dyrkning og resistensbestemmelse for å undersøke om antibakteriell eller mykotisk medisinering er påkrevd. Det er viktig ved ørebetennelser å behandle i tide og følge opp med kontroller for å sjekke at ørene faktisk har blitt bra av behandling. Det er vanlig at hud- og øreproblemer øker i perioder med fuktig vær. I de perioder er det viktig at eier er ekstra påpasselig. Fiskeolje og diettfôr kan dempe inflammasjon og forlenge periodene mellom hver oppblomstring av ørebetennelse. Hos kroniske ørepasienter erfarer vi at laserterapi er den behandlingen som har gitt best effekt. For hunder som er redd for håndtering av ørene sine kan «ear wick» være en løsning.